Taalvaria

Middel 3s

Humor

De Engelsen zijn van nature een humorvol volk en dat is goed terug te zien in hun taalgebruik.

De bakken regen die nu in het zuiden vallen, doen mij denken aan de Engelse uitdrukking “it’s raining cats and dogs”. In gedachten zie ik die al allemaal op mijn stoep liggen. Een luguber beeld. Het zou iets minder creepy zijn als ik in een flat zou wonen, denkend aan de vrolijke clip bij de song “it’s raining man” van de weather girls. Waar ik bij het zien van mannen zwevend aan een paraplu nog best kan glimlachen.

Waar komt die uitdrukking toch vandaan?

Het zou overgenomen zijn uit het gedicht van Jonathan Swift “A description of a city shower” uit 1710: ”drown’d puppies, stinking sprats, all drench’d in mud, dead cats and turnip-tops come tumbling down the flood”, toen dieren inderdaad met het open riool wegspoelden tijdens hevige regenval.

Puur linguïstisch gezien, kan de verklaring zijn dat katten en honden elkaar graag in de haren vliegen en een dergelijke regen dus niets goeds in petto heeft en heftig is.

Ik hou het gewoon op hun humorvol taalgebruik. En zij zijn niet de enigen want wat dacht je hiervan:

  • Spaans (Colombia): estan iloviendo maridos (het regent echtgenoten)
  • Frans: il pleut comme une vache qui pisse (het regent als een pissende koe)
  • Vlaams: het regent oude wijven

Het zal de Limburgers nu allemaal een worst wezen.

LinkedIn juli 2021

Vintage

Slim van al die moderne vormgevers en kledingontwerpers om met retro artikelen op de markt te komen. Dat geeft bij veel mensen herkenning en nostalgie en dus de intrinsieke wil om ze aan te schaffen.

Ook bij ons hangt nu zo’n macramé plantenhanger in de kamer en ook ik loop nu in een flared broek. Heerlijk al die nostalgie.

Een goede ontwikkeling is de bijkomende hype van kringloopwinkels. De milieubewustere mensen zoeken de retro producten graag in een tweedehandszaak of op marktplaats in plaats van ze nieuw aan te schaffen. Zo heb je twee vliegen in een klap en ben je zowel mode- als milieubewust bezig (maar dan kies je natuurlijk niet voor een oude Volkswagen kever). Het opknappen van die spullen en kleding is ook nog eens leuk om te doen voor wie van klussen houdt.

Ik heb deze week mijn trouwjasje van een lang zolderleven gered en een make-over gegeven (grappig dat ik onbewust voor Vintage Blue textielverf heb gekozen). In mijn geval is het jasje daarmee een jaren 90 vintage.

Het recycle-proces gaf mij goede vibes. Ik genoot weer eens van alle mooie herinneringen rond onze trouwdag, van het gevoel goed bezig te zijn en van het eindresultaat: mijn retro trouwjasje in een Vintage Blue pied-de-poule.

Als klap op de vuurpijl meende ik ook nog eens een nieuw woord te ontdekken; retro-cyclen, het upgraden en hergebruiken van retro artikelen. (Maar dat hoort natuurlijk al bij de wielersport).

Bij het zien van mijn vintage trouwjasje appte mijn zus treffend: ‘dat zijn wij ook, vintage’ (= iets dat origineel dateert uit een bepaalde stijlperiode uit het verleden en nu weer in de mode is).

Daar werd ik spontaan retro blij van😉.

LinkedIn mei 2022

Leef!

  • Zonder plu naar dat belangrijke sollicitatiegesprek en het gaat plots stortregenen
  • op weg naar je stage in Londen neemt je oom de verkeerde afslag naar de veerboot
  • Je bent op weg naar die leuke jongen aan de bar, breekt je hak en struikelt
  • Je schiet de bal meters over tijdens die allesbeslissende kampioenswedstrijd

Dat heb ik weer, typisch mij. Alles zit weer tegen, wat een pech. Dat overkomt mij nu altijd.

Heel herkenbaar dit alles, toch?

Je kunt dit natuurlijk omdenken, zo van; ‘zo, dat is fijn, nu gaat mijn haar vanzelf weer terug in de krul’ of ‘doordat ik viel, keek die jongen mij recht in mijn groene ogen en sloeg de vlam over, waar hij mij met die domme openingszin waarschijnlijk niet eens had zien staan’.

Dan ken je vast ook wel de tweede way out; gewoon wishful thinken zodat het niet gaat regenen, je niet verdwaalt, je in de armen van die jongen belandt, en de bal net via onderkant lat het doel in caramboolt. Daar moet je dan wel effe in willen en kunnen geloven, in dat wensdenken.

En warempel, dat doe ik, en jij misschien ook. En dan vind je wèl die lens van je zus in dat overvolle café, of dat paar gouden oorbellen van je moeder in het donker op een megagroot parkeerterrein. En haal je tòch dat vliegtuig naar Londen nadat je een uur bij de marechaussee hebt gezeten.

Ook dat komt jou waarschijnlijk bekend voor.

Er is nog een derde categorie van denken, het domdenken.

Denken dat je alles kunt trotseren, dus gewoon in de extratropische cycloon Eunice de hond uitlaten in het bos. Of meedoen aan ‘ik vertrek’ zonder de taal te spreken, met corona naar die overvolle kroeg gaan, en ook nog eens stomdronken in een auto stappen.

Herkenbaar dit domdenken? Vast wel, maar dan hopelijk in een iets mildere versie.

Wat pas echt dom is? Het leven te allen tijde willen controleren, manipuleren, veiligstellen, in goede banen leiden en vooruitplannen.

Vooruit! Trotseer het leven, verdwaal, stuntel, miskleun en mis, en sta weer op.

Sjoone vastelaovend allemaol, Alaaf!

LinkedIn februari 2022